‘Reparatie’ van Crisis en Herstelwet pakt beroerd uit, of niet!

Hoe krijgt dit kabinet het voor elkaar: doodleuk ‘Green Deal’ in het regeer akkoord zetten en ondertussen – via een ‘Reparatie’ – in de Crisis- en Herstelwet de mogelijkheid blokkeren om Zelflevering toe te passen. De gedachte erachter is dat Vader Staat – koste wat kost – geen Energiebelasting wil mislopen. De Tweede Kamer moet er nog over heen, dus die hoop is er nog. Want die weten dat je in deze tijd van krimp en kramp vooral moet bouwen op je sociaal-cultureel kapitaal om weer in je kracht te komen. En dan ga je groene burgers vooral niet tegenwerken…

Zelflevering is vooral interessant voor mensen die niet de mogelijkheid hebben om op eigen dak panelen te leggen of in eigen tuin een windmolen te plaatsen. Samen doen is dan ‘de’ oplossing om samen het verschil te maken.

Hoe creatief kunnen we als samenleving nu nog zijn? De nieuwe SDE+ betekent in de praktijk van de welwillende burger SDE -: geen subsidie meer voor kleinschalige PV-installaties. Prima, want onze statement is al lang: ‘”hou die subsidie maar”. Daar zeggen we wel in 1 adem een zinnetje achteraan: “maar val ons dan niet lastig met energiebelasting! We betalen natuurlijk wel gewoon BTW over de installatie of molen die we aanschaffen.”

De ‘Reparatie’ (hoe verzin je het woord) legt veel burger-initiatiefkracht plat, en dat terwijl juist lokale duurzame energie initiatieven wel de potentie in zich dragen om de klimaatdoelstellingen te halen die de overheid zelf op alle fronten laat liggen, hoe ongeloofwaardig.

De natuur leert ons voor: hoe meer tegenkracht hoe robuuster, dus 1 ding is duidelijk: creatief burgerlijk ongehoorzaam offensief zit er aan te komen! Maak je borst maar nat…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: