Meer aandacht voor ‘the first follower’!

Dinsdag 16 april a.s. is het weer zover: voor de derde keer worden de P-NUTS Awards uitgereikt! Er is weer een mooie bonte verzameling van inzendingen binnengekomen om samen lokaal duurzame energie op te wekken. Een gevoel van ‘het kan WEL’ overheerst weer even. Tegelijkertijd dringt ook meer en meer het besef door dat het ‘echt meters maken’ nog niet begonnen is.

Voorafgaand aan de P-NUTS Awards organiseren we een expertmeeting speciaal voor gemeenten met klimaatambities. De afgelopen weken hebben we 21 gemeenten geinterviewd over hoe het er nu voor staat met de klimaatdoelen en de bereikte resultaten. Ook hier zien we stuk voor stuk mooie voorbeelden en overwegend goeie zin bij de betreffende ambtenaren en wethouders. En ook weer het gevoel dat het met de systeeminnovaties maar niet opschiet (virtueel salderen), en dat alle mooie voorbeelden niet of nauwelijks door anderen gevolgd worden. In de expertmeeting gaan we dan ook na een korte presentatie expliciet in op de vraag: waar ben je goed in, en wat wil je van de anderen leren en overnemen? Op zoek naar leiderschap en volgerschap in een gezonde balans. Een leider zonder volger staat alleen. Het filmpje ‘the first follower’ toont het treffend in slechts 2,5 minuut: de leider wordt in onze samenleving teveel overgewaardeerd, de volger ondergewaardeerd. Een goed leider zoekt gelijkwaardigheid juist op, vanuit gezond eigenbelang. Als we die les begrijpen, wellicht kunnen we dan echt meters gaan maken, ook in het realiseren van de klimaatdoelen. Zo pikken we graantjes mee van elkaars slimmigheden in plaats van elke keer zelf het wiel willen uitvinden. In een dans van balans. En wat mij betreft ook: ere wie ere toekomt! Dank, first followers die ook met mijn creaties aan de slag zijn gegaan! Dank, Ika, dat je de mooie concepten van BOERzoektBUUR en BEDRIJFzoektBUUR hebt benut EN ze ook nog eens mooi hebt weten te combineren: Ekoplaza, Vrije School, klanten en milieu blij. Zo wordt delen echt vermenigvuldigen.

Gaat Ika de P-NUTS Award dit jaar winnen? Ik gun het haar van harte, en stem op haar. U ook, jij ook? Twitter #pnuts39 of ga naar de site van p-nuts.nu.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: